Tips

DUURZAMER LEVEN

TIPS & TRICKS

Bij Laarbeek Schoon streven we ernaar om de wereld gezonder en duurzamer te maken. Als burgerinitiatief en mens voelen we ons verantwoordelijk. Ons doel is om samen met andere burgers bij te dragen aan een betere wereld. Eentje die we door kunnen geven aan onze kinderen. En zij aan hun kinderen. Een van onze belangrijke aandachtspunten naast het opruimen van zwerfafval is duurzaamheid.

Hierbij gaat het erom dat we dagelijks bezig zijn met de vraag hoe we zo duurzaam mogelijk kunnen leven. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er minder plastic gebruikt wordt? Dat er minder voedsel wordt verspild. Hoe kunnen we verantwoord en effectief samenwerken? Maar ook hoe we de biodiversiteit kunnen stimuleren. Een mooi streven waarbij we altijd bedenken hoe we dit nog beter, duurzamer en efficiënter kunnen inzetten.

De zon die ondergaat door een dicht woud van bomen.
Windturbines op een grasvlakte, tegen een blauwe lucht.

Persoonlijke hygiëne

Shampoobars: Door het gebruik van shampoobars sparen we het milieu. Want er zijn geen plastic verpakkingen nodig én er is geen onnodig vervoer van water. Bye bye plastic met Shampoo Bars!

Zeepbars: Duurzame zeep voor handen en lichaam. Biologisch afbreekbaar, plasticvrij verpakt en ‘zero plastic inside’. Te koop in recyclebare verpakking.

Zeepzakjes: Combineer met dit speciale zakje: een heerlijk schuim ontstaat en de textuur verwijdert dode huidcellen. Gemaakt van sisal, dus volledig natuurlijk en 100% biologisch afbreekbaar. Hier te koop!

Luiers: elke ouder weet hoeveel luiers er bij een kind doorheen gaan. Dit kan anders; kies voor uitwasbare luiers. De voorgevormde luier, de (katoenen) inlegger en het overbroekje kunnen gewoon uitgewassen worden. Een stuk minder afval dus. 

Persoonlijke hygiëne van de vrouw: een menstruatiecup voor tijdens de maandelijkse periode. Bevat geen latex, BPA of flataten. En het beste: het genereert geen afval! Nieuwsgierig?


Onderweg

Bekers to-go: Behoefte aan koffie of thee to-go? Neem je eigen beker mee naar het station of je favoriete koffietentje. Dat scheelt direct weer een beker, dus afval. ..of hij nou van plastic of papier gemaakt is!

Waterflessen: Van de merken Dopper en Sodastream, het zijn hele bekende maar vooral fijne flessen water om mee te nemen. En zoveel manieren om uit te drinken, altijd een feestje!

Maar ook hervulbare knijpzakjes zijn bij kids heel erg in trek. Je kunt ze vullen met bijvoorbeeld een fruitsmoothie maar natuurlijk ook met water. Na gebruik gewoon uit te wassen. Wil je weten waar je deze kunt kopen? Stuur ons een bericht!

Foodwraps: Een tip voor het meenemen van een lunch. Want elke dag een nieuw (plastic) boterhamzakje is zo zonde.. Ook deze zijn na gebruik gemakkelijk af te wassen. Bekijk ze hier!


Single use plastic

Veel onze producten die we (dagelijks) gebruiken zijn ‘single use plastic’. Ook wel: 1x gebruiken en het is afval.. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven op de markt, alleen zijn deze niet allemaal bij een reguliere supermarkt te koop. Lang leve de biospeciaalzaak (bijv. Ekoplaza) en het internet. –> Hulp nodig? We helpen graag! 

Wattenstaafjes en schijfjes: had je hier al eens over nagedacht dat dit ontzettend single use is?!

Bee’s wraps: duurzaam alternatief voor verpakkingsmateriaal zoals plastic of aluminium folie. Ideaal voor het verpakken van kaas en groente of het afdekken van schalen. Makkelijk te reinigen door het afspoelen onder koud water. Ook een vegan variant beschikbaar!

Food savers: geen plastic zakjes of folie meer! Sluit alles perfect af, van bananenschil tot tomaten en citroenen. Maar ook geopend blik of pot. De foodsavers zijn vaatwasmachinebestendig en gemakkelijk schoon te maken. 100% BPA en ftalaatvrij. Bekijk en bestel ze hier!


Tuin & composteren

Als er dan tóch (keuken)afval is, maak daar dan zelf een nieuw product van: kompost

Probeer het uit met een starterssetje. Het is gemaakt van gerecycled plastic en geschikt voor in kleine tuintjes of het balkon. Terwijl volledige fermentatie plaatsvindt in één composter, is een andere composter beschikbaar om bio-afval te verzamelen.

Ideale voeding voor planten en de tuin! Stinkt niet, makkelijk in gebruik.



Kent u dit logo?

Dit logo geeft aan dat de verpakking biologisch afbreekbaar is. Biologisch afbreekbare verpakkingen zijn composteerbaar: de verpakking wordt afgebroken door bacteriën en schimmels en vormen voeding voor bomen en planten. Ze mogen dus in de GFT-container.

Note: er is tot op heden wel discussie over omdat sommige biologisch afbreekbare plastics er 12 weken oer doen om te composteren, terwijl composteerbedrijven willen dat het binnen 2 weken gebeurt. Sommige gemeenten halen het daarom uit het GFT afval om het alsnog te verbranden. 

Gewone potgrond bestaat voor een groot deel uit turf, gedroogd veen. Veen ontstaat op natte plekken waar planten zoals veenmos groeien die heel langzaam vergaan. Deze plantenresten hopen zich op en zo ontstaat vruchtbare grond. Maar dat kan duizenden jaren duren. Het veen kan veel sneller worden afgegraven dan dat het terug kan groeien.

Bovendien komt er tijdens het graven veel opgeslagen Co2 vrij. Daarom zijn veengebieden in Nederland inmiddels beschermd natuurgebied.

Het alternatief? Een duurzaam alternatief voor turf is kokosvezel. Waarom?
Voordelen kokosvezel:
1. Kokosvezel is een restproduct (woohoo, gemaakt van ‘afval’)
2. Kokospotgrond is luchtig
3. Kokospotgrond is waterabsorberend
4. Geen vieze handen tijdens het verpotten. Bij veel tuincentra en bouwmarkten kun je kokospotgrond kopen in zakken. Heb je minder potgrond nodig, dan zijn kokostabletten een handig alternatief. Door water toe te voegen creëer je in een handomdraai je eigen kokospotgrond.

Er wordt dan ook niet onnodig water vervoerd, want dit voeg je thuis toe. Win-win!


Afvalvrij boodschappen doen

Herbruikbare zakjes: neem je eigen groente- en fruitzakjes mee als je boodschappen gaat doen. Dat scheelt bij elk product een plastic zak! Vrijwel elke supermarkt heeft ze te koop en na een aantal keer gebruiken gewoon even uitwassen. 

Afvalvrij boodschappen doen: “Wilt u het bonnetje?” Als je geen bonnetje wilt, zeg dan niet klakkeloos “ja”. Want die bon verdwijnt daarna direct weer in de prullenbak.

Zonde, onnodig afval. Of erger nog..op de parkeerplaats van de supermarkt. Tip: check vooraf voordat je afrekent met de zelfscan het prijsoverzicht. Dan is een bon uitdraaien niet meer nodig. 

Online sparen: “Spaart u zegels?” Wist je dat je bij veel winkels ook online of via een ‘bonus’ pasje kunt sparen? Dat scheelt zegels en spaarboekjes. Want na het inleveren is dat direct weer afval! Informeer eens bij jouw supermarkt of lokale winkel.


Schoonmaken

We spoelen allemaal, zonder dat we het vaak weten, plastic ‘afval’ door onze gootsteen. Gelukkig zijn er veel alternatieven waar geen plastic als ingrediënt in een product zit.

En, steeds een nieuwe fles schoonmaakmiddel kopen (in een plastic) fles is ook niet meer nodig. 
Deze flessen koop je eenmalig; je gooit een tablet in een fles en vult ‘m met water en tadaaa: schoonmaakmiddel! Er is voor elke klus wel een tablet beschikbaar. De grootste winst? geen onnodig vervoer van water én hergebruik van flessen!

Van dit merk, Zo, kun je soms tegen een kleine vergoeding een probeerverpakking bestellen. Deze flessen hoef je ook alleen maar bij te vullen met water.

Marcel’s Green Soap. Een wat bekender merk. Ook te koop bij reguliere supermarkten.


Repareren, delen & lenen

Repaircafé: Gooi je kapotte spullen niet weg! Maar neem ze mee naar het repair café. In het repair café ga je samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets geeft om repareren, neemt een kop koffie of thee, of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. Lieshout: Grotenhof 2 Beek en Donk: Wethouder Heinsbergenplein 6

Kringloopwinkel. Steeds meer mensen worden zich bewust van goed omgaan met onze aarde en het milieu. Ze weten de weg naar de kringloopwinkel te vinden, en niet alleen om spullen weg te brengen. Top! Produceren van nieuwe producten kost namelijk veel energie. Door circulatie van gebruikte goederen te stimuleren word de afvalberg niet groter. Woohoo!

Lenen van je buren. Waarom zou je iets nieuws kopen, terwijl je het ergens kunt huren of lenen van de buren?! Delen is duurzaam, wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, babybadje of auto scheelt dat voor het milieu en portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid.

Verschillende online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor delen, lenen, ruilen of huren. 



Plasticvrij ↗

Als er minder plastic op straat verdwijnt, hebben wij minder werk te doen. Maar hoe mooi dat streven ook is, we verwachten dat er voorlopig nog werk te doen is.

Jaarlijks organiseren de Plastic Soup Foundation en Nudge de grootste opruimactie ooit: World Cleanup Day. Duizenden deelnemers door heel Nederland gaan de straat op om zo veel mogelijk zwerfvuil op te ruimen.

We delen graag tips hoe jij zelf minder plastic kunt verbruiken.

Minder afval↗

Met z’n allen creëren we jaarlijks enorm veel afval. Gelukkig kan een deel daarvan goed gerecycled worden en verwerkt worden tot nieuwe producten.

Soms is het goed bij jezelf te rade te gaan waar jij of je gezin nog een verbeterslag kunt maken wat betreft afval. Groente- en tuinafval kan bijvoorbeeld gecomposteerd worden of naar een dierenparkje gebracht worden. Simpel maar effectief.

We vertellen je graag hoe jij minder afval zult creëren.

Houd je omgeving schoon ↗

Maandelijks schonen we één van de vier gemeentes gezamenlijk op vanaf een centraal startpunt. Maar ook velen van ons rapen daarnaast op andere dagen zelfstandig nog zwerfafval.

Wees je er van bewust dat een opgeruimde omgeving een opgeruimd humeur geeft. En het kan zo maar zijn dat je ineens een overbuurman of dorpsgenoot inspireert om ook de handen uit de mouwen te gaan steken.

Bekijk de de agenda voor ingeplande opschoondagen of neem contact op bij vragen en/of samenwerkingen.


Aarle-Rixtel (7) Activiteiten (1) Afval (1) Beek en Donk (7) Bewustwording (2) Dag van de aarde (1) Dagvandeaarde (1) Dedagvan (1) Duurzaam (1) duurzaamheid (1) eindhovensdagblad (3) Interview (5) krant (4) landelijke opschoondag (1) Lieshout (5) Mariahout (1) Mijlpalen (4) MooiLaarbeekKrant (5) Nieuwitem (1) Nieuwsitem (5) Opruimactie (1) opschoonactie (1) Opschoondag (16) opschoondagen (2) radio (1) radiokontakt (1) samenwerking (2) Socialmedia (1) Vrijwilligers (2) world cleanup day (2) worldcleanupday (2) Zwerfafval (6)